Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Lagere vergoedingen voor schoolfruitleveranciers tussen 2021 en 2023

Geplaatst: 11/06/2021 


Van 14 juni tot en met 7 juli kunnen zich melden voor een erkenning als leverancier van schoolfruit en schoolmelk voor de komende twee schooljaren. Door lagere marktprijzen is de vergoeding die aan leveranciers van groenten en fruit wordt geboden bijgesteld. Dat blijkt uit de publicatie van minister Schouten van LNV in de Staatscourant.

Vergoeding voor de te leveren producten vindt plaats op basis van een forfait. Het forfait is de  subsidiebijdrage per portie van de Europese Unie, berekend op basis van de gemiddelde werkelijke prijs voor inkoop, distributie en vervoer.

Een portie fruit en groenten heeft een minimaal gewicht van 70 gram bij een minimaal gewicht van 300 gram per week. Een herberekening van het forfait door Wageningen Economic Research is aanleiding om het forfaitaire bedrag van 2019 à 23 eurocent bij te stellen naar 17 eurocent per portie.

Wageningen Economic Research heeft de gemiddelde werkelijke prijzen voor inkoop, distributie en vervoer van fruit- en groenten in de afgelopen 5 jaar herberekend en komt daarbij uit op een daling van 6 eurocent per portie. Bij het bedrag van 17 eurocent is 10% aan overheadkosten inbegrepen. De daling van het forfait is het gevolg van een structurele daling van de inkoopprijzen van fruit en groenten in de afgelopen 5 jaar en een lagere kostprijs van de distributie.

Voor zuivelproducten bedroeg het forfait 14 eurocent per eenheid van het zuivelproduct van 200 milliliter, waarbij de ouders 28 eurocent per eenheid bijdroegen. Voor de invoering van een model op basis van gratis levering heeft Wageningen Economic Research de werkelijke gemiddelde kostprijs per eenheid product berekend. Deze omvat, naast de inkoopprijs voor het zuivelproduct, de transport- en distributiekosten.

Bij deelname van 1.000 scholen en 20 weken 2 dagen per week 200 milliter zuivel per schoolkind komt Wageningen Economic Research voor de combinatie halfvolle melk, karnemelk en halfvolle yoghurt uit op een gemiddelde kostprijs afgerond naar 25 eurocent. Dat is inclusief 10% overheadkosten.

bron: Staatscourant, 09/06/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter